- Opublikowano: 12 maj 2020
- Utworzono: 12 maj 2020
Akwaponika, czyli w skrócie hodowla ryb i warzyw w wodzie, znana jest od ponad 2000 lat w krajach Azji Południowo-Wschodniej przy uprawie ryżu.
Zarówno ryby, jak i ryż rosną w ekosystemie i korzystają sobie nawzajem z tej symbiozy, pozwalając na wykorzystanie ziemi. Ryby (najczęściej karpie i tilapia) sprawiają, że gleba jest delikatniejsza, nawożą ją, niszczą chwasty i zjadają szkodniki powodujące choroby ryżu. Azot w niezjadanych paszach dla ryb jest również wchłaniany przez ryż, a tym samym zmniejsza potrzebę sztucznego nawożenia.
Na świecie, a zwłaszcza w Kanadzie i Skandynawii, wykorzystywana jest także do produkcji wysokojakościowych roślin, np. sałaty, pomidorów, ogórków.
W Polsce jeszcze mało znana, ale w coraz częściej występującej suszy, ma duży potencjał.
Więcej informacji:
http://budujemyzgliny.blogspot.com/2014/11/przydomowa-akwaponika-krok-ku.html
http://rybywkurniku.blogspot.com/
https://www.euractiv.pl/section/rolnictwowpr/news/przyszlosc-miejskiego-rolnictwa-akwaponika/