Czas na rybę!
Projekt realizowany wspólnie z Lokalną Grupą Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór w 2018 r.
W ramach projektu organizujemy wspólnie z Kamilem Klekowskim oraz Adrianem Feliksem cykl szkoleń dla uczniów szkół gastronomicznych, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy z przygotowywania potraw z lokalnych ryb - karpia oraz pstrąga. Podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego w dn. 7 października 2018 r. odbędzie się pokaz kulinarny oraz profesjonalny konkurs kulinarny dla restauratorów na najlepszą potrawę z karpia. Wspólnie z Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną oraz opolskimi Szefami Kuchni, przeprowadzimy pokaz kulinarny w ramach II Festiwalu Kuchni Tradycyjnej i Regionalnej.
W ramach projektu zostanie wydany także folder podsumowujący projekt, zawierający m.in. potrawy z ryb.
- Szczegóły
Miło nam poinformować, że w konkursie kulinarnym "Czas na rybę - Junoir" podczas 8. Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia oPolskiego wezmą udział uczniowie następujących szkół:
1. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich
2. Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. B.Koraswzewskiego w Opolu
3. Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku
5. Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu
Gratulujemy! Drużyny z w/w szkół będzie można zobaczyć podczas gotowania "na żywo" na Zamku Książęcym w Niemodlinie - 6.X.2018 r.
- Szczegóły
Miło nam poinformować, że w konkursie kulinarnym "Czas na rybę" podczas 8. Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia oPolskiego wezmą udział następujące drużyny:
1. RESTAURACJA BAJKA z Grodźca - BEVER SP. Z O.O.
2. BISTRO FINEZJA z Tułowic
3. RESTAURACJA NA WYSPIE z Niemodlina
4. RESTAURACJA "NAD STAWEM" z Bogacicy - Feldman-Restaurants
5. HOTEL SPAŁKA z Kluczborka, PHUP Paweł Spałka
Gratulujemy! Drużyny z w/w restuaracji będzie można zobaczyć podczas gotowania "na żywo" na Zamku Książęcym w Niemodlinie - 7.X.2018 r.
- Szczegóły
Zapraszamy młodych Kucharzy ze szkół gastronomicznych z terenu województwa opolskiego do uczestnictwa w profesjonalnym konkursie kulinarnym pn. "Czas na rybę - Junior!". Konkurs organizujemy wspólnie z Województwem Opolskim w dniu 6 października 2018 r. na Zamku Książęcym w Niemodlinie, podczas 8.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego. Konkurs objęty został patronatem merytorycznym przez Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Moderatorem Konkursu będzie Kamil Klekowski.
Czytaj więcej: Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych Czas na rybę Junior!
- Szczegóły
Zapraszamy Szefów Kuchni z terenu województwa opolskiego do udziału w konkursie kulinarnym pn. "Czas na rybę!", organizowanym w dniu 7 października 2018 r. w Niemodlinie na Zamku Książęcym, podczas ósmej edycji Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego. Produkty obowiązkowe podczas przygotowywania potraw to oczywiście opolski karp oraz kasza gryczana. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe! Konkurs został objęty patronatem merytorycznym prestiżowego Stowarzyszenia kucharzy Euro-Toques Polska oraz przez branżowe wydawnictwa/portale, tj. papaja.pl, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Gastrona.pl, Wszystko dla Kucharzy, Kucharze.pl.
Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 19 września 2018 r.
- Szczegóły
Od czerwca 2018 roku rozpoczęliśmy cykl szkoleń z przyrządzania potraw z opolskich ryb pn. Czas na rybę! dla opolskich restauratorów. Dotychczas przeszkoliliśmy ponad 80 osób z 30 punktów gastronomicznych z całego województwa opolskiego. Zorganizowaliśmy cztery szkolenia w zakresie podstawowym, na których nasz Szef Kuchni Kamil Klekowski uczył jak oprawić karpia i pstrąga oraz jak smacznie je podać w małej restauracji, barze czy bistro. Natomiast podczas trzech edycji szkoleń w zakresie rozszerzonym, trener kulinarny Adrian Feliks poszerzał informacje o lokalnych rybach przedstawiając potrawy restauracyjne - oczywiście z karpiem i pstrągiem w roli głównej. Szkolenia mają charakter warsztatów - wszyscy uczestnicy wspólnie gotują, jednocześnie wymieniając doświadczenia i nawiązując sympatyczne relacje. Dziękujemy wszystkim za aktywną pracę, mając nadzieję, że przekazaną wiedzę wykorzystają w swoich kuchniach. Do szkoleń wracamy we wrześniu br.
- Szczegóły
W czerwcu (13 oraz 18 czerwca 2018 r.) odbyły się pierwsze szkolenia dla restauratorów w ramach projektu "Czas na rybę!". Posiadamy jeszcze kilka wolnych miejsc na pozostałe terminy!
Naszym celem jest m.in. wyszkolenie kucharzy i restauratorów z województwa opolskiego z przyrządzania lokalnych ryb! Szkolenia są bezpłatne, prowadzone przez wyspecjalizowanych kucharzy i mają charakter warsztatów. Odbywać się będą na terenie wojewodztwa opolskiego, w szkołach gastronomicznych. Projekt realizowany jest wspólnie z Lokalną Grupą Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór.
Partnerem projektu jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna.
Czytaj więcej: CZAS NA RYBĘ - SZKOLENIA DLA RESTAURATORÓW!!!
- Szczegóły
W imieniu Zarządu RLGD "Opolszczyzna" oraz Zarządu LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór serdecznie zapraszamy na spotkanie inaugurujące realizację wspólnego projektu pt. "Czas na rybę!" połączone z promocją produktów lokalnych. Spotkanie odbędzie się w dniu 9 czerwca 2018 r. w Pokrzywnej (Łowisko na Wyspie), od godz. 15:00. Przed spotkaniem zapraszamy wszystkich chętnych na aktywną wspólną integrację - wycieczkę na Biskupą Kopę (start o godz. 9:45).
Prosimy o telefoniczne (535 797 544) lub mailowe (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.) potwierdzenie uczestnictwa do dnia 6 czerwca 2018 r.
- Szczegóły
Informujemy, że rozpoczynamy realizację projektu CZAS NA RYBĘ! Projekt realizowany jest wspólnie z Lokalną Grupą Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór. Naszym celem jest m.in. wyszkolenie kucharzy i restauratorów z województwa opolskiego z przyrządzania lokalnych ryb! Szkolenia są bezpłatne, prowadzone przez wyspecjalizowanych kucharzy i mają charakter warsztatów. Odbywać się będą na terenie wojewodztwa opolskiego, w szkołach gastronomicznych.