konkurs kulinarny 2
Rolada z karpia

Składniki:

  • filet z karpia ok. 50 dkg
  • ser żółty ok. 10 dkg
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • cebula - 1 szt
  • starty chrzan - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kostki rosołu drobiowego - 2 szt

Wykonanie

Przygotować rosół z kostek, włożyć do niego karpie i gotować około 25 min. Karpia obrać ze skóry, oddzielić ości i rozdrobnić widelcem. Karpie, starty ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połączyć, doprawić solą i pieprzem. Farsz zawinąć w folię aluminiową i uformować roladę. Wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia. Odwinąć z folii i obtoczyć w natce pietruszki.