Liczba wyświetleń wszystkich obrazów: 1,272,468
23 listopada 2018 roku mieliśmy przyjemność organizować wspólnie z Kamilem Klekowskim, Restauracją "Nad Stawem" oraz Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną - OROT kolację degustacyjną "Kulinarne Wariacje Opolszczyzny".
Sześciu szefów kuchni z województwa opolskiego przygotowało dla zebranych gości sześć pysznych potraw z regionalnych i tradycyjnych produktów, w tym oczywiście lokalnych ryb.
Goście mieli zdegustować:
1. przystawkę zimną wykonaną przez Marcin Klicha, w której znalazły się m.in. kozi twaróg z Kozi Dar, pstrąg wędzony poliwodzki z Okręg PZW Opole, miód z Pasieka Zarodowa w Maciejowie, burak, gruszka
2. przystawkę ciepłą autorstwa Kamila Klekowskiego, w której znalazły się m.in.: karp niemodliński, piwo czerwone z Browar w cieniu, suszona śliwka, orzech włoski, seler naciowy.
3. zupa w wykonaniu Waldemara Małoty, w której znalazły się m.in. dynia muscat, maślanka oraz wędzony twaróg z OSM Olesno, głubczycki olej rzepakowy z Napus-Oil.
4. danie główne w wykonaniu Mateusza Doskocza, w którym znalazły się: comber z daniela z Leśniczówka - Tradycja i Natura, krupniok śląski z ZPM Mroczek, rokitnik, rozmaryn, wino czerwone z Winnica Parypa
5. danie główne w wykonaniu Pawła Oleksa, w którym znalazły się m.in.: pstrąg poliwodzki z Okręg PZW Opole, masło z OSM Olesno, włoszczyzna, ziemniak, podgrzybek, sos holenderski.
6. deser, w wykonaniu Tomasza Rosy, w którym znalazły się m.in. chałwa z Otmuchow S.a. Zaklady Przemyslu Cukierniczego, miód z Pasieka Zarodowa w Maciejowie, twaróg z OSM Olesno.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli:
Euro-Toques Polska
Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej
Marszałek Województwa Opolskiego
Patronat medialny:
Szef Kuchni Magazyn Branży Gastronomicznej
Papaja.pl
kucharze.pl
WszystkoDlaKucharzy (WDK)
LTD Poradnik Restauratora
TVP3 Opole
Nowa Trybuna Opolska NTO
Radio Opole
Radio Doxa
Radio Park Fm
Kolacja degustacyjna była inauguracją Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej. Specjalne menu festiwalowe i dodatkowe atrakcje będą odbywały się w 4 restauracjach biorących udział w Festiwalu: Restauracja "Nad Stawem" Restauracja Na Wyspie Restauracja Bajka Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa Kolacja degustacyjna była także ostatnim wydarzeniem, włączonym w tegoroczne obchody Święta Karpia oraz w projekt "Czas na rybę".
Kolacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Priorytet 4 w ramach operacji współpracy pn. "Czas na rybę" z LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór.
Fotorelacja: Joanna Kogut Fotografia
