Drukuj

amurowe kulki w sosie borowikowym 

Amurowe kulki w sosie borowikowym

Składniki:

Sposób przyrządzenia:

 

Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wrzącej wody, rosół doprawić maggi, pieprzem.

 

Fileta z amura przedzielić na cztery części i włożyć do przygotowanego wrzącego rosołu.

 

Gotować ok. 25 minut. Ugotowane filety obrać ze skóry i oddzielić ości, rozdrobnić widelcem.

 

Obrane mięso amura, starty żółty ser, śmietanę, posiekana cebule, starty chrzan i sok z cytryny dokładnie z sobą połączyć. Doprawić do smaku przyprawami. Z przygotowanego farszu formować małe kulki i każdą zawinąć w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową. Wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia. Odwinąć z folii i każdą obtoczyć w posiekane natce pietruszki, tymianku i bazylii.

 

Ułożyć na półmisku. Podawać z sosem borowikowym.

 

Sos borowikowy przygotowujemy z suszonych borowików ( sporządzamy wywar z wcześniej zamoczonych grzybów, dodaję podduszoną zeszkloną, doprawiamy do smaku przyprawami i zagęszczamy mąką krupczatką).