- 100 g mięsa karpia zawiera tylko 110 kcal
- Mięso karpia jest lekkostrawne, dlatego zaleca się je jako składnik zdrowej diety
- Karp to źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D, PP oraz witamin z grupy B: B1, B6 i B12, zawiera także wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo i magnez
- Składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu, a także przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych
|
Nie od dziś wiadomo, że ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczy omega-3 tak potrzebnych naszemu organizmowi. Świeża ryba, to także cenne danie w menu dzieci, którego nie zastąpi ani drób ani czerwone mięso. Ryby powinniśmy jeść nie tylko od święta, ale przynajmniej raz w tygodniu. Świadomi rodzice powinni jak najwcześniej wprowadzić mięso ryb do menu dziecka, najpierw stopniowo, zaczynając od bardzo małych porcji, obserwując czy nie ma niepokojących objawów alergicznych, później już częściej i w większych porcjach. Ważne jest to, by dziecko jadło ryby, z których wcześniej usunięto wszelkie ości i pod kontrolą rodziców. Dziecko powinno obserwować jak my jemy rybę i jak usuwamy z niej ości, w ten sposób nie zrazimy dziecka do ryby, ale zachęcimy do tego by jedząc rybę wiedziało, że w rybie mogą być niespodzianki, które można łatwo usunąć. Uczmy dziecko ostrożności w jedzeniu, ale tak, by odbierało to pozytywnie bez złych skojarzeń. To, co dziecko zje w dzieciństwie, oraz ilość doznań w czasie jedzenia, kształtuje je potem na całe lata. Raz zrażone w dzieciństwie więcej nie sięgnie po dany produkt na stole. Nie zmuszajmy dzieci do jedzenia ryb, ale zachęcajmy smakiem, wyglądem i łatwością jedzenia. Ważny jest sposób przygotowania ryb, szczególnie tych przeznaczonych dla dzieci. Nie bez znaczenia jest ich smak i aromat. Najlepsze ryby przyrządzimy piekąc je w folii, (aby nie tracić cennego tłuszczu), gotowane na parze, jako dodatek do zup, oraz smażone w niewielkiej ilości świeżego i dobrze rozgrzanego tłuszczu, oprószone lekko mąką, bez bułki tartej czy ciasta naleśnikowego. Dzieci powinny unikać ryb w zalewach solonych, ryb marynowanych, konserwowych i jedynie sporadycznie spożywać wędzone czy gotowe panierowane kostki. Pamiętaj, że najlepsze dla zdrowia są ryby małe. Szczególnie dotyczy to ryb morskich. Większe okazy, dłużej żyjące, kumulują pewną ilość trującej rtęci w mięsie,(szczególnie drapieżniki) a przerośnięte ryby mają bardziej niepożądany błotnisty smak i zapach. Zanim kupimy rybę warto sprawdzić skąd ona pochodzi i w jaki sposób się ją pozyskuje. Najlepiej kupować ryby pochodzące z krajowych czy europejskich łowisk i hodowli, gdyż w tym przypadku mamy pewność, że ryby te były hodowane w odpowiednich warunkach sanitarnych. Co do innych ryb, warto najpierw poszukać informacji co do ich pochodzenia i sposobu pozyskiwania, gdyż może się okazać że popularna i smaczna ryba jest hodowana wprost w zanieczyszczonej rzece, a w ich przemysłowej hodowli stosuje się antybiotyki i wysokoproteinowe karmy przyspieszające wzrost ryby.(sls)
fot. mamypomysł.pl
|