O karpiu prawie wszystko
  • Po raz pierwszy w Polsce karp pojawił się w XII wieku, sprowadzili go do nas cystersi
  • "Królewska ryba", tak często nazywany jest karp, jego walory smakowe doceniali polscy królowie, potrawy z karpia często gościły na ich stołach
  • 1 300 lat p.n.e. w Chinach, ukazała się pierwsza książka kucharska z potrawami z karpia
  • Ok. 70 tysięcy ton karpia w ciągu roku produkuje się w Unii Europejskiej
  • Polska jest największym producentem karpia w Europie
  • Karp jest czwartą rybą najczęściej spożywaną w Polsce
  • Największe karpie mogą osiągać wagę nawet do 30 kg
  • 12 kg ryb - tyle średnio zjada Polak w ciągu roku, Islandczyk ok. 70 kg
  • Zgodnie z tradycją łuska karpia wigilijnego schowana do portfela zapewni nam dobrobyt i pomyślność na cały przyszły rok
  • Największy wpływ na zakup karpia ma w dalszym ciągu tradycja rodzinna związana z Wigilią Bożego Narodzenia
  • Walory smakowe karpia docenia ponad 20% konsumentów
  • Na cenę przy zakupie karpia uwagę zwraca jedynie 8% klientów
 
Walory odżywcze karpia
  • 100 g mięsa karpia zawiera tylko 110 kcal
  • Mięso karpia jest lekkostrawne, dlatego zaleca się je jako składnik zdrowej diety
  • Karp to źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D, PP oraz witamin z grupy B: B1, B6 i B12, zawiera także wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo i magnez
  • Składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu, a także przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych
Ryby w diecie dzieci

Nie od dziś wiadomo, że ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczy omega-3 tak potrzebnych naszemu organizmowi. Świeża ryba, to także cenne danie w menu dzieci, którego nie zastąpi ani drób ani czerwone mięso. Ryby powinniśmy jeść nie tylko od święta, ale przynajmniej raz w tygodniu. Świadomi rodzice powinni jak najwcześniej wprowadzić mięso ryb do menu dziecka, najpierw stopniowo, zaczynając od bardzo małych porcji, obserwując czy nie ma niepokojących objawów alergicznych, później już częściej i w większych porcjach. Ważne jest to, by dziecko jadło ryby, z których wcześniej usunięto wszelkie ości i pod kontrolą rodziców. Dziecko powinno obserwować jak my jemy rybę i jak usuwamy z niej ości, w ten sposób nie zrazimy dziecka do ryby, ale zachęcimy do tego by jedząc rybę wiedziało, że w rybie mogą być niespodzianki, które można łatwo usunąć. Uczmy dziecko ostrożności w jedzeniu, ale tak, by odbierało to pozytywnie bez złych skojarzeń. To, co dziecko zje w dzieciństwie, oraz ilość doznań w czasie jedzenia, kształtuje je potem na całe lata. Raz zrażone w dzieciństwie więcej nie sięgnie po dany produkt na stole.
Nie zmuszajmy dzieci do jedzenia ryb, ale zachęcajmy smakiem, wyglądem i łatwością jedzenia.
Ważny jest sposób przygotowania ryb, szczególnie tych przeznaczonych dla dzieci. Nie bez znaczenia jest ich smak i aromat. Najlepsze ryby przyrządzimy piekąc je w folii, (aby nie tracić cennego tłuszczu), gotowane na parze, jako dodatek do zup, oraz smażone w niewielkiej ilości świeżego i dobrze rozgrzanego tłuszczu, oprószone lekko mąką, bez bułki tartej czy ciasta naleśnikowego. Dzieci powinny unikać ryb w zalewach solonych, ryb marynowanych, konserwowych i jedynie sporadycznie spożywać wędzone czy gotowe panierowane kostki.
Pamiętaj, że najlepsze dla zdrowia są ryby małe. Szczególnie dotyczy to ryb morskich. Większe okazy, dłużej żyjące, kumulują pewną ilość trującej rtęci w mięsie,(szczególnie drapieżniki) a przerośnięte ryby mają bardziej niepożądany błotnisty smak i zapach.
Zanim kupimy rybę warto sprawdzić skąd ona pochodzi i w jaki sposób się ją pozyskuje. Najlepiej kupować ryby pochodzące z krajowych czy europejskich łowisk i hodowli, gdyż w tym przypadku mamy pewność, że ryby te były hodowane w odpowiednich warunkach sanitarnych. Co do innych ryb, warto najpierw poszukać informacji co do ich pochodzenia i sposobu pozyskiwania, gdyż może się okazać że popularna i smaczna ryba jest hodowana wprost w zanieczyszczonej rzece, a w ich przemysłowej hodowli stosuje się antybiotyki i wysokoproteinowe karmy przyspieszające wzrost ryby.(sls)

fot. mamypomysł.pl

 
Jak kupić świeżego karpia?
  • Mięso świeżego karpia jest jędrne i elastyczne, po naciśnięciu palcem powinno się zaraz wyrównać nie pozostawiając wgniecenia
  • Świeży karp ma jasne i szkliste oczy
  • Skrzela mają czerwoną barwę
  • Łuski mocno przylegają
  • Karp ma świeży zapach
 
Filetowanie karpia

- pozbawionego wnętrzności i łusek karpia natnij tuż za skrzelami, od grzbietu do brzucha.
- natnij mięso karpia wzdłuż grzbietu tuż przy płetwie grzbietowej.
- złap górną krawędź płata i odchyl ją. Powoli nacinaj mięso od przodu w kierunku ogona, nóż prowadź coraz niżej,
aż do kręgosłupa.
- oddzielaj mięso od żeber, przesuwając nóż w kierunku ogona. Filet oczyść, odcinając płetwy wraz z kośćmi.
- połóż filet skórą do dołu. Natnij ostrożnie mięso co 2-3 mm, tak aby nie przeciąć skóry.
- Pozostałe fragmenty ości rozpłyną się w gorącym tłuszczu podczas smażenia.
filet z drugiej strony ryby oddziel w ten sam sposób.
- Części karpia pozostałe po odfiletowaniu doskonale nadają się na zupę rybną!