Kulinarne Wariacje Opolszczyzny

DSC 1977 W dniu 23 listopada 2018 r. mieliśmy przyjemność współórganizować razem z Kamilem Klekowskim, Restauracją "Nad Stawem" oraz OROT Kolację Degustacyjną pn. Kulinarne Wariacje Opolszczyzny. Kolacjabyła inauguracją Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej, ale także ostatnim wydarzeniem, włączonym w tegoroczne obchody Święta Karpia oraz w projekt "Czas na rybę".

Sześciu szefów kuchni z województwa opolskiego przygotowało dla zebranych gości sześć pysznych potraw z regionalnych i tradycyjnych produktów, w tym oczywiście lokalnych ryb.

Kolacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Priorytet 4 w ramach operacji współpracy pn. "Czas na rybę" z LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór. 

 Nasi goście mieli okazję zdegustować:

1. przystawkę zimną wykonaną przez Marcina Klicha, w której znalazły się m.in. kozi twaróg z Kozi Dar, pstrąg wędzony poliwodzki z Okręg PZW Opole, miód z Pasieka Zarodowa w Maciejowie, burak, gruszka

2. przystawkę ciepłą autorstwa Kamila Klekowskiego, w której znalazły się m.in.: karp niemodliński, piwo czerwone z Browar w cieniu, suszona śliwka, orzech włoski, seler naciowy.

3. zupę w wykonaniu Waldemara Małoty, w której znalazły się m.in. dynia muscat, maślanka oraz wędzony twaróg z OSM Olesno, głubczycki olej rzepakowy z Napus-Oil.

4. danie główne w wykonaniu Mateusza Doskocza, w którym znalazły się: comber z daniela z Leśniczówka - Tradycja i Natura, krupniok śląski z ZPM Mroczek, rokitnik, rozmaryn, wino czerwone z Winnica Parypa

5. danie główne w wykonaniu Pawła Oleksy, w którym znalazły się m.in.: pstrąg poliwodzki z Okręg PZW Opole, masło z OSM Olesno, włoszczyzna, ziemniak, podgrzybek, sos holenderski.

6. deser, w wykonaniu Tomasza Rosy, w którym znalazły się m.in. chałwa z Otmuchow S.a. Zaklady Przemyslu Cukierniczego, miód z Pasieka Zarodowa w Maciejowie, twaróg z OSM Olesno.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli:

Euro-Toques Polska

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

Marszałek Województwa Opolskiego

Patronat medialny:

Szef Kuchni Magazyn Branży Gastronomicznej

Papaja.pl

kucharze.pl

WszystkoDlaKucharzy (WDK)

LTD Poradnik Restauratora

TVP3 Opole

Nowa Trybuna Opolska NTO

Radio Opole

Radio Doxa

Radio Park Fm

Kolacja degustacyjna była inauguracją Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej. Specjalne menu festiwalowe i dodatkowe atrakcje będą odbywały się w 4 restauracjach biorących udział w Festiwalu: Restauracja "Nad Stawem" Restauracja Na Wyspie Restauracja Bajka Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa. (więcej o festiwalu na stronie: fkrt.pl) 

Kolacja degustacyjna była także ostatnim wydarzeniem, włączonym w tegoroczne obchody Święta Karpia oraz w projekt "Czas na rybę".

Kolacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Priorytet 4 w ramach operacji współpracy pn. "Czas na rybę" z LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór.

kulinarne wariacje opolszczyzny 20181129 1339628073

kulinarne wariacje opolszczyzny 20181129 1644614406

kulinarne wariacje opolszczyzny 20181129 1006872014kulinarne wariacje opolszczyzny 20181129 1334049600kulinarne wariacje opolszczyzny 20181129 1981950406kulinarne wariacje opolszczyzny 20181129 1740516688