fot.J.Kogut
fot. J.Preuhs
fot.J.Preuhs
fot.J.Preuhs
fot.J.Preuhs

P9160004

W dniu 16 września 2017r. w ramach III Święta Mostu i Żeliwa w Ozimku, odbyła się kolejna edycja Święta Pstrąga zorganizowana przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna” wraz z Okręgiem Polskiego Związku Wędkarskiego w Opolu oraz Domem Kultury w Ozimku.

 

W ramach imprezy, Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Opolu przeprowadził zawody z wędkarstwa rzutowego. Formą promocji pstrąga hodowanego na terenie Gminy Ozimek była natomiast sprzedaż potraw z pstrąga poliwodzkiego przygotowanych przez Restaurację Rybną Pana Bogusław Lubonia z Turawy. Na stoisku można było skosztować również wędzonego pstrąga z Poliwody.

Wędzony pstrąg poliwodzki wziął również udział w zorganizowanym z tej okazji konkursie kulinarnym pt. „Smaki Pstrąga”.

Zwycięską potrawą w konkursie zostały jednak pierożki nadziewane pstrągiem przygotowane przez Panią Barbarę Paluszkiewicz z Niemodlina. Drugie miejsce w konkursie zajął pstrąg wędzony – specjalność Łowiska Zastawie z Biestrzynnika prowadzonego przez Państwa Włodzimierza i Danutę Gołowin. Trzecie miejsce z konkursie zajęła Pani Danuta Ślęzak z Opola z potrawą pt. terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem.

P9160004

P9160005

P9160007

P9160008

P9160050

P9160054

P9160075

P9160077

P9160072

P9160082

P9160083

P9160093

P9160095

P9160116