fot.J.Kogut
fot. J.Preuhs
fot.J.Preuhs
fot.J.Preuhs
fot.J.Preuhs

21 czerwca br. przy okazji Obchodów Dni Ozimka, Lokalna Grupa Rybacka „Opolszczyzna” we współpracy z Okręgiem Polskiego Związku Wędkarskiego z siedzibą w Opoluzorganizowała II Wojewódzkie Święto Pstrąga, które miało na celu promocję opolskiego rybactwa i wędkarstwa, a zwłaszcza tak smacznej ryby jaką jest pstrąg hodowlany.

Przypomnijmy, że jednym z najprężniej działających na opolszczyźnie ośrodków, w których hoduje się pstrąga jest należący do Polskiego Związku Wędkarskiego Ośrodek Zarybieniowy w Poliwodzie w gminie Ozimek, a Święto Pstrąga jest jednym z elementów ogólnopolskiej kampanii reklamowej "Teraz pstrąg".

Oprócz tradycyjnego stoiska promocyjnego, na którym wydawano drobne upominki i foldery promujące LGR „Opolszczyzna”, zorganizowano zawody z wędkarstwa rzutowego oraz różnorodne animacje w postaci gier i zabaw dla dzieci. Ważnym punktem Święta był również pokaz kulinarny połączony z degustacją potraw z pstrąga.
Centralną częścią Święta był jednak konkurs kulinarny pt. „Pstrąg w ozimskich odsłonach”, w którym wzięło udział 11 zgłoszonych potraw, w tym jedna z terenu LGR Żabi Kraj z Województwa Śląskiego. Komisja konkursowa w składzie: pan Paweł Pingot z Opolskiej Akademii Kulinarnej (przewodniczący), pani Katarzyna Szewczyk – Wiceprezes LGR „Opolszczyzna”, pan Krzysztof Szymura – Prezes LGR „Żabi Kraj” oraz pan Marcin Mikołajczak ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych wyłonili następujących laureatów:

I miejsce – Monika Konciała, restauracja „MARCIN” z Zawady za „Pstrąga w ziołach w towarzystwie talarków i świeżej rukoli z pomidorami”

II miejsce – Michalina Sobecka z Przygorzela za  „Roladę szpinakową z wędzonym pstrągiem”

III miejsce – Danuta Gryl z Krogulnej za „Pstrąga z ziołami i sosem borowikowym”

A oto laureatki koinkursu

Więcej zdjęć z II Wojewódzkiego Święta Pstrąga obejrzeć możecie Państwo w naszej galerii.

Zapraszamy!